Soft-where, soft-when?

Dagelijks merken we dat bedrijven drempelvrees hebben om software op maat te laten maken. Wat zal het me kosten? Is het wel de juiste oplossing voor mij? Kan ik voldoende uitleggen wat ik wil? Zullen ze me begrijpen?... Daarom deze leidraad die u kan helpen om tot een wijs besluit te komen.

 

Op zoek naar bestaande software

Bedenk eerst wat uw doel is. Wat moet de software kunnen om uw doel te bereiken? Zoek of er software bestaat die exact doet wat u wilt. Bestaat die software niet, dan kunt u bestaande software laten aanpassen. Let wel: dit kan uiteindelijk even duur uitvallen als software laten maken. Bovendien bestaat de kans dat het nooit helemaal het resultaat geeft dat u wenst.

Bestaande frameworks

Weet dat veel softwareontwikkelaars gebruikmaken van frameworks. Voorgeprogrammeerde sets die ze snel in een programma op maat kunnen omzetten. Maatwerk hoeft zo niet met een blanco blad te starten.

Op zoek naar een partner

Kijk wie er in uw omgeving softwareontwikkeling doet. Ga op zoek naar bedrijven of consultants waarvan u denkt dat ze u verder kunnen helpen. Praat met die mensen en leg uit wat u zoekt. Kijk of ze al software gemaakt hebben die in de lijn ligt van wat u wenst. Kunnen ze u niet verder helpen, dan kennen ze vaak iemand anders die dat wel kan. Vraag raad over hoe een project verloopt en wat de volgende stappen zijn. 

Springen 

Hoe dan ook, voor een gedeelte zult u op uw buikgevoel moeten afgaan. Kies een partner waarbij de communicatie vlot verloopt. Begrijpen ze uw probleem en zitten ze op dezelfde golflengte? Stellen ze gerichte vragen? Hebben ze oplossingen voorhanden en beschikken ze over relevante ervaring? Uiteindelijk is elke software pas nuttig als het ook een probleem oplost of nieuwe mogelijkheden aanreikt. Een goede verstandhouding tussen beide partners is hierbij heel belangrijk. De vraag is dan ook niet alleen hoeveel die software kost, maar wat die software u oplevert! 

comments powered by Disqus

Copyright © Mentoring Systems 2019